UMNO & BN Mungkin 'Bungkus' Jika Tidak Berubah


Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi amaran bahawa Umno dan BN akan kehilangan kedudukan sebagai kerajaan pemerintah jika tiada inisiatif baharu dilaksanakan untuk menjadikan parti itu kekal relevan.

Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri, menegaskan keadaan semasa menunjukkan 44 kerusi parlimen milik BN berada dalam kategori 'kelabu' dan sekiranya undi rakyat jatuh sekitar dua peratus sahaja, mereka akan kehilangan majoriti minimum yang diperlukan untuk menjadi kerajaan."(Berdasarkan keputusan PRU13) BN mempunyai 44 kerusi 'kelabu', yang mana kita menang antara 0.1 hingga 5.9 peratus majoriti sahaja. Hanya dengan penurunan undi dua peratus sahaja, maka akan jadi 103 kerusi parlimen, kurang daripada 112 (majoriti minimum) dan BN akan kalah.

"Dua peratus bukan banyak, kalau saudara kira bahagian parlimen, kalau undi sekian banyak, kiralah dua peratus turun, maka kita akan ada dalam keadaan amat berbahaya," katanya.

Sewaktu berucap, Muhyiddin turut membentangkan visual infografik yang menunjukkan trend sokongan terhadap BN semakin menurun dari PRU11 (2004) hinggalah ke PRU13.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.